25 Şubat 2019 Pazartesi

7.SINIFLAR İSKİ AMBARLI İLERİ BİYOLOJİK ATIK SU ARITMA TESİSİ GEZİSİ

Florya Koleji 7.sınıf öğrencilerimiz, Fen Bilimleri dersi 4. ünite 5. bölüm kazanımı olan “Evsel Atıklar” konusunu pekiştirmek amacıyla İSKİ Ambarlı İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi’ne teknik bir gezi düzenlediler. Tesis, Marmara Denizi ve Küçükçekmece Gölü’ne dökülen atıksulardan kaynaklanan kirlenmeyi önlemek ve bu havzaların ve alıcı ortamların korunması amacıyla kurulmuştur.
Tesiste ilk önce evsel atıksu ile gelen iri maddeler otomatik temizlemeli kaba ızgaralarca tutularak konteynıra boşaltılıyor. Kaba ızgaralardan geçirilen atıksu, terfi istasyonu haznelerindeki pompalarla arıtma işlemine gönderiliyor. Arıtma tesisine gelen atıksuda bulunan kum, çakıl ve yağ gibi katı maddeler havuz dibine çöktürülüyor. Arıtılan süzüntü, gerekli analizlerden geçirildikten sonra Marmara Denizi’ne aktarılırken; tutulan katı maddeler biyogaz üretim tesisinde yakıt olarak dönüştürüldükten sonra yine tesis içinde doğalgaza alternatif olarak ya da elektrik enerjisine dönüştürülerek değerlendiriliyor.
Bize eşlik eden, değerli bilgilerini paylaşan İSKİ Ambarlı İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi çalışanları Özlem Mıhçı, Kübra Işık, Servan Uçkan’a ve gezi boyunca desteğini esirgemeyen Türkçe öğretmenimiz Özlem Baydak’a teşekkür ederiz.










1 yorum: